Hopp til hovedinnhold
Bli kontaktet

Den sorte svane har skapt økt forståelse for hvitvaskings­arbeidet i hele Norden

Journalistene bak dokumentarserien Den sorte svane på arrangementet vårt på Ambassaden i Oslo. Foto av Kilian Munch

På konferansen «Sorte svaner og arme riddere» fortalte de danske TV2-journalistene Peter Vesterlund, Steen Schat-Holm og Thomas Østerlin Koch om konsekvensene av dokumentaren «Den sorte svane».

Publisert: 16. desember 2024

– Vi tror kanskje det viktigste bidraget vårt er at vi har hevet statusen og respekten for antihvitvaskingsarbeidet i hele Norden. Mange ulike bransjer har gitt oss tilbakemelding på at de opplever mye større forståelse blant folk flest når de må kreve ekstra dokumentasjon eller foreta ekstra sjekker for å fullføre kontrollene. Dokumentaren har rett og slett vært en motivasjonsboost for antihvitvaskingsarbeidet, sa journalistene fra scenen.

I en smekkfull sal på Ambassaden i Oslo møtte de danske journalistene et internasjonalt publikum for første gang. Konferansier Eva Sandberg, leder for fagområdet KYC i Stø (BankID BankAxept), kalte dokumentaren for «tiårets norske TV-dokumentar» da hun introduserte de danske gjestene.

– Aldri før har vi hatt så stor interesse for et arrangement med 350 personer i salen og flere på venteliste. Det var fantastisk å få et innblikk i det unike journalistiske arbeidet og den dokumenterte koblingen mellom over- og underverden som ikke har blitt vist før, sa Eva Sandberg.

De danske journalistene fortalte også hvordan hovedkilden Amiras fiktive kontor ble satt opp med en rekke skjulte kameraer. De forklarte utfordringen med å håndtere hennes kriminelle kontakter og den vanskelige samtalen da de innså at Amira fortsatt drev kriminell virksomhet.

– Et viktig læringspunkt i antihvitvaskingsarbeidet er at de fleste kriminelle som møtte på Amiras kontor hadde utfordringer med å opprette egen bankkonto. Det viser hvor viktig dagens strenge lovverk er, og hvor tett vi må følge opp advokater som har tilgang til klientkontoer, var budskapet fra scenen.

I tillegg til de danske journalistene var en rekke foredragsholdere på scenen for å belyse problemstillinger knyttet til økonomisk kriminalitet.

Regjeringen har flere ganger referert til dokumentaren Den sorte svane i høst, og deres storsatsing mot økonomisk kriminalitet har fått navnet «Regjeringens sorte svane-satsing» i media. Statssekretær i Justisdepartementet, Sigve Bolstad, var tydelig fra scenen.

– De kriminelle nettverkene skal knuses. De har ingen plass i det norske samfunnet. Punktum, sa Bolstad.

Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet har den siste tiden hatt stor aktivitet på hvitvaskingsområdet. Assisterende direktør Jonas Haugsvold trakk frem funn fra over 30 årlige tilsyn mot advokatfirmaer:

– Bruk av klientbankkontoer, dårlig bilagskvalitet og fravær av risikovurdering og internkontroll er tydelige tegn på hvitvasking, sa Haugsvold.

Torgeir Storberget Lie, Kundesjekks egen fagekspert, pekte på viktigheten av opplæring i kampen mot hvitvasking:

– Vi må spørre oss om vi bruker riktig verktøykasse. Bankene har brukt stadig mer ressurser på antihvitvaskingsarbeidet, men uten at det nødvendigvis har gitt stor effekt. Nå skal liksom teknologi og AI løse alt. Det kan være noe i det, men vi tror kanskje det viktigste er relevant og riktig opplæring av «ridderne» som skal stå i denne kampen, sa Storberget Lie.

Anna Stålsby fra Vesper Group, har arbeidet nesten 20 år i svenske etterretningstjenester, inkludert lederstillinger i Säpo (tilsvarer PST i Norge), understreket utfordringene det svenske samfunnet står ovenfor.

– Vi anslår i Sverige at den kriminelle økonomien utgjør 150 milliarder svenske kroner per år, eller 3 prosent av BNP. Det viser hvor gjennomgripende og systemtruende dette har blitt i det svenske samfunnet, sa Stålsby.

TV 2 avdekket gjennom sitt gravearbeid en rekke russisk-eide eiendommer i Bardufoss og andre steder i Nord-Norge, nær norske militæranlegg. Hytteeierne hadde tette bånd til Kreml. Journalist i TV 2, Johan Falnes, delte sine refleksjoner fra scenen:

– Eiendomskjøp er et verktøy i den økende geopolitiske konflikten. Informasjon om utenlandsk eierskap i Norge er dessverre lite systematisert. I Finland er det derimot annerledes – der må personer utenfor EU søke om å kjøpe eiendom, og russiske borgere har flere ganger blitt stoppet, sa Falnes.

Konferansier Eva Sandberg avsluttet dagen med en oppfordring:

– Vi tror på å bygge opp «ridderne» med gode støttesystemer og opplæring. De som skal gjøre jobben mot hvitvasking, må ha de beste verktøyene. Kampen er så vidt i gang, men sammen kan vi faktisk gjøre en forskjell, avsluttet Sandberg.