Nye retningslinjer fra Den europeiske banktilsynsmyndighet

Den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA) utstedte den 16. januar 2024 nye retningslinjer som vil pålegge «crypto-asset service providers» (i norsk kontekst: tilbydere av vekslings- og/eller oppbevaringstjenester for virtuell valuta jf. Hvitvaskingsforskriften §1-3) strengere tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering.
Vi anbefaler at også andre rapporteringspliktige som omgås med virtuell valuta setter seg inn i retningslinjene, da en rekke prinsipielle momenter drøftes. Finanstilsynet har per dags dato (18.01.2024) ikke uttalt seg om implementering i norsk rett. Fristen for nasjonal tilslutning er 30.12.2024. Erfaringsmessig tør vi å påstå at også norske foretak vil bli berørt.
Retningslinjene understreker viktigheten av dagens overordnede tilnærming til etterlevelse av hvitvaskingsregelverket, som i grove trekk er:
- Identifisering av risikofaktorer
- Risikovurdering
- Tiltak
Kundesjekk har gjennomgått de nye retningslinjene og beskriver et utvalg av interessante presiseringer nedenfor:
- AHV-risiko øker ved produkter eller tjenester som gjerne tilbyr høy grad av anonymitet, betalinger fra tredjeparter som mangler økonomisk rasjonalitet. Manglende begrensning på transaksjonsvolum kan også indikere forhøyet risiko. Kunder knyttet til ekstremisme, skallselskaper, eller uvanlige transaksjonsmønstre, kan tyde på høy risiko, særlig i sammenheng med manglende vilje til å oppgi nødvendig kjenn-din-kunde informasjon.
- Den rapporteringspliktige kan redusere risikoen gjennom produkter med begrenset funksjonalitet, lavere verdier og oversiktlig transaksjonsvolum. Transaksjoner til kontoer eller adresser i kundens navn hos andre rapporteringspliktige i lavrisikojurisdiksjoner bidrar til å mitigere risikoen ytterligere. Det samme gjelder når kunder overholder informasjonskrav og kan vise til en verifiserbar historikk av transaksjoner som er i tråd med kundens risikoprofil.
- Rapporteringspliktige (gjelder særlig for tilbydere av vekslings- og/eller oppbevaringstjenester for virtuell valuta) forventes å iverksette ulike tiltak i sin virksomhet. Først og fremst må foretakene påse at systemer er tilpasset deres egen forretningsmodell som reflekterer virksomhetens art og omfang. De ansatte bør få spesialisert opplæring innen virtuelle valutaer. EBA presiserer videre de ulike kravene til innholdet- og omfanget av både forenklede- og forsterkede kundetiltak, hvor blant annet verifikasjon av identitet, vurdering og hyppigere overvåking av transaksjoner nevnes.
Vi beveger oss inn i tider hvor midlene- og formuen som stammer fra virtuell valuta ikke lenger automatisk resulterer i avslutning av et kundeforhold eller forsterkede kundetiltak. Det gjenstår å se hvordan kappløpet i nye regulatoriske- og teknologiske krav vil påvirke de rapporteringspliktige på tvers av ulike sektorer. Det er ingenting som tilsier at tilsynsmyndighetens fokus på anti-hvitvaskingsarbeidet i foretakene vil reduseres fremover.